jump to navigation

Ιδέα Νοέμβριος 17, 2006

Posted by PPKP in Έτσι, γουβέτσι, κοκορέτσι, Πολιτική, Τεχνολογία.
trackback

Λοιπόν, άκου ιδέα:

Προαπαιτούμενα:

  1. Φτιάχνεις επιτέλους ένα Certification Authority υποστηριζόμενο από το Υπουργείο Εσωτερικών ή όποιο άλλο απαιτείται (Δημόσιας Τάξης;)
  2. Ξοδεύεις χρήματα για την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της ασφαλούς διατήρησης του certificate τους και γιατί είναι κακή ιδέα το password «1234». Κάνεις σαφές ότι ένα τέτοιο certificate είναι πλήρως ισοδύναμο της αστυνομικής ταυτότητας και χρήση από τρίτους συνιστά ποινικό αδίκημα.
  3. Αρχίζεις να μοιράζεις certificates όταν ο κόσμος πάει να βγάλει ταυτότητα, από τις αστυνομικές αρχές. Δίνεις και ενημερωτικό οδηγό.

Ακολούθως:

  1. Φτιάχνεις site στο οποίο οι χρήστες μπαίνουν αυτόματα με το certificate τους
  2. Εκεί μπορούν, ανά περιοχή (η οποία είναι αυτή στην οποία μένουν βάσει των στοιχείων τους στην εφορία — οπότε καλύπτεις μετακομίσεις) να θέσουν θέματα προς συζήτηση και «ψήφιση» για το πόσο σημαντικά θεωρούνται από άλλους κατοίκους της ίδιας περιοχής
  3. Η κάθε περιοχή είναι associated με τους δημάρχους, νομάρχες και βουλευτές που εκλέγει. Οι «ψηφοφορίες» των κατοίκων αντιστοιχούν σε μίας μορφής ανταγωνιστική διαδικασία των διαφόρων θεμάτων, βάσει της οποίας κατατάσσονται σε σχέση με τη σημασία τους: Σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό που ψηφίζουν ως σημαντικότερο οι περισσότεροι πολίτες της περιοχής. Για κάθε θέμα προς συζήτηση, όταν περνά κάποιο threshold, οι αρμόδιοι πολιτικοί ενημερώνονται αυτόματα. Το site παρέχει και τρόπους να γίνει διάλογος μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Ok υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πολλά προβλήματα να σκεφτεί κανείς, και το σενάριο αυτό είναι υπεραπλουστευμένο, αλλά τι θα ήταν πιο κοντά από το παραπάνω στην άμεση δημοκρατία;

Advertisements

Σχόλια»

1. dizzydream - Νοέμβριος 18, 2006

Νέες θέσεις εργασίας! Όλοι οι παρατρεχάμενοι των δημάρχων θα γίνουν spammer!

2. PPKP - Νοέμβριος 18, 2006

Μα για αυτό ακριβώς το authentication θα γίνεται με πιστοποιητικά που θα εκδίδονται όπως π.χ. οι ταυτότητες… Δεν θα μπορεί κάποιος να γράφει με ψεύτικο όνομα, οπότε τα όποια κρούσματα κακής χρήσης θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με όποιον ευθύνεται!

3. thanos - Νοέμβριος 18, 2006

Ρε ΠΠΚΠ, αυτό που προτείνεις προϋποθέτει κάτι βασικότατο: τεχνολογική παιδεία και γραμματεία. Δυστυχώς η γενιά που ελέγχει τα πράματα στην Ελλάδα (45+) είναι τεχνολογικά αναλφάβητη και ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ αναλφάβητη γιατί φοβάται το κακό ιντερνΕ.

Εδώ ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει καν υπολογιστή και ούτε θέλει να αποκτήσει. Αν τους μιλήσεις για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά θα σε κοιτάνε σαν να είσαι αρειανός (που είσαι 🙂 ).

Άσε που θα πρέπει να εκπαιδεύσεις και τους δημοσίους υπαλλήλους , συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών. Εδώ ακόμα, το 2006, οι αστυνομικοί κολλάνε με uhu την φωτογραφία στην ταυτότητα και συμπληρώνουν τα στοιχεία με στυλό.

4. PPKP - Νοέμβριος 19, 2006

Ναι ρε συ αλλά αυτό θα είναι σαν το διαβατήριο: Δεν έχουν όλοι, μόνο όσοι ταξιδεύουν. Αντίστοιχα πιστοποιητικό θα έχουν όσοι χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου (ένα βήμα πιο κοντά στο e-Gov αν θες). Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι το εξής: Υπάρχει εταιρία ή υπηρεσία στην Ελλάδα που να μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς ένα τέτοιο έργο με ότι αυτό συνεπάγεται;

5. adamo - Νοέμβριος 19, 2006

Αγαπητές ΠΠΚΠ η Αρχή που ζητάς είναι η ΕΕΤΤ σύμφωνα με τη νομοθεσία (σε συνδιασμό με την ΑΔΑΕ για την Πολιτική Ασφαλείας και την ΑΠΔΠΧ για κάποια άλλα ζητήματα). Σε αυτό που προτείνεις δεν έχεις σκεφτεί τον όγκο του εγχειρήματος κάτω από ακόμα και ομαλές προϋποθέσεις (άσε δηλαδή έξω τις παρατηρήσεις του Θάνου).

FWIW, εμείς θα εκδόσουμε ψηφιακά πιστοποιητικά για όλα τα μέλη μας, ώστε να διευκολύνουμε με ηλεκτρονικό τρόπο τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο (ενδιαφέρει περισσότερο τα «τσιμέντα», αλλά δεν παύει να είναι ενδιαφέρον και για τις άλλες ειδικότητες). Αριθμός certificates: ~100K.

Η παραπάνω παράγραφος είναι και απάντηση στο ερώτημά σου «Υπάρχει εταιρία ή υπηρεσία στην Ελλάδα που να μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς ένα τέτοιο έργο με ότι αυτό συνεπάγεται;». Εμείς πιστεύουμε πως μπορούμε, αλλά το νούμερό μας είναι 100Κ και όχι 1Μ.

Το πραγματικό ερώτημα είναι άλλο ΠΠΚΠ: Έστω πως υπάρχουν τα 100K certificates. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες (Δημόσιες, αλλά ακόμα και Τράπεζες- γιατί πρέπει να έχεις άλλα certificates για αυτές, ένα κανονικά αρκεί για όλες τις συναλλαγές) είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο;

6. adamo - Νοέμβριος 19, 2006

Α ναι, και σε ότι αφορά το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας: Η πρότασή σου δεν εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, που είναι απαραίτητη σε κάθε δημοψήφισμα.-

7. PPKP - Νοέμβριος 19, 2006

@adamo: Δεν είμαι γενικά υπέρμαχος των disruptive αλλαγών, οπότε στο μυαλό μου δεν είχα προσέγγιση της μορφής «βγάζουμε certificates και αυτόματα όλοι οι Έλληνες κάνουν τα πάντα ηλεκτρονικά». Ο δρόμος προς τα εκεί είναι μακρύς, αλλά χρειάζεται αυτό το πρώτο βήμα των ψηφιακών ταυτοτήτων. Τώρα, το να φτιαχτεί ένα web application με τη λειτουργικότητα που προτείνω, δεν είναι κάτι τραγικό…

Σχετικά με το θέμα της μυστικής ψηφοφορίας στο οποίο αναφέρεσαι, αυτό για το οποίο μιλάω δεν έχει τέτοιες απαιτήσεις ως εφαρμογή. Θεωρώ ότι το να «ψηφίσει» ένας πολίτης ότι στην πόλη του το κυκλοφοριακό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη πρασίνου, δεν είναι κάτι που απαιτεί μυστικότητα. Η εφαρμογή που προτείνω δεν καλύπτει κενό τέλεσης δημοψηφισμάτων, είναι περισσότερο το digg της πόλης σου με το added value της ενημέρωσης των αρμοδίων για αυτά που οι περισσότεροι θεωρούν σημαντικά.

8. adamo - Νοέμβριος 20, 2006

Τώρα, το να φτιαχτεί ένα web application με τη λειτουργικότητα που προτείνω, δεν είναι κάτι τραγικό…

You are thinking out of context: Certificate revokation και helpdesk.

9. PPKP - Νοέμβριος 20, 2006

«You are thinking out of context: Certificate revokation και helpdesk.»

«Υπάρχει εταιρία ή υπηρεσία στην Ελλάδα που να μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς ένα τέτοιο έργο με ότι αυτό συνεπάγεται;»

🙂

10. adamo - Νοέμβριος 20, 2006

Η Verisign αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: