jump to navigation

300 Μαρτίου 12, 2007

Posted by PPKP in Έτσι, γουβέτσι, κοκορέτσι.
trackback

Μάπα το καρπούζι.-

Advertisements

Σχόλια»

1. Zisopoulos Dimitris - Μαρτίου 13, 2007

Ναι, όντως, πολύ μάπα… Θα πρότεινα κάποιες τροποποιήσεις στο σενάριο για να ικανοποιηθούν κι αυτοί που προσεβλήθησαν από τις αστοχίες του Μίλλερ.

_Ίσως έπρεπε να τους δείξουνε ολίγον κουνιστούς και αντί για παιάνες να άδουν ένα χαρωπό ‘τραλαλα’. Έτσι για να μη προσμβληθούν και οι λασπολόγοι του κουτσοπροοδευτικού περιθωρίου…

_Δεν θα έπρεπε να μιλά για Ελλάδα… είναι ξεπερασμένες έννοιες αυτές. Η ταινία θα έπρεπε να μιλά για 300 φασισταριά που στέρησαν από τον πλανήτη την κουλτούρα της μπούργκας και της μαντήλας.

_Δεν θα έπρεπε να ρέει τόσο αίμα. Μόνο στις ταινίες για το Βιετνάν επιτρέπεται και στις λοιπές αμερικανιές. Στο κάτω κάτω όλοι ξέρουμε πως οι πόλεμοι γίνονται αναίμακτα, πατάς ένα κουμπί και βλέπεις ένα μπουμ στο μόνιτορ.

_Δεν θα έπρεπε να μας ξυπνά φρικιαστικές μνήμες ενός πλαστού κι ανένδοξου παρελθόντος. Όλοι ίδιοι είμαστε, ζούνε σ’ ένα πλανήτη αδελφωμένο και έννοιες όπως φρόνημα, έθνος και αρετή είναι περιττές.

Ζήτω η Mattel…

2. PPKP - Μαρτίου 13, 2007

@Δημήτρη:

Δεν ξέρω πως έφτασες σε τόσα συμπεράσματα για το σκεπτικό μου, από ένα «Μάπα το καρπούζι». Από όσο θυμάμαι σε αυτή τη χώρα υπάρχει ακόμα το δικαίωμα της γνώμης. Η δική μου γνώμη είναι ότι η ταινία ήταν υπεραπλουστευτική και αμερικανιά του κερατά.

Φαντάζομαι τους αρχαίους Σπαρτιάτες σοβαρούς πολεμιστές και όχι αμερικανάκια που κάνουν πλακίτσα στη μάχη καθώς σκοτώνουν τον έναν μετά τον άλλο τους αντιπάλους τους, ως παιδάκια που παίζουν κάποιο shoot-em-up. Επίσης η ταινία έχει σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες αλλά τέλοσπάντων είναι comic και δεν με ενοχλεί αυτό και τόσο. Με ενοχλεί ότι ήταν απλώς μια κακή ταινία. Εξακολουθώ να περιμένω πως και πως τη δραματοποίηση στη μεγάλη οθόνη του βιβλίου «Οι πύλες της φωτιάς», του Steven Pressfield. Σου συνιστώ να το διαβάσεις.

Και όχι, η ταινία δεν είχε αρκετό αίμα (αν θες να το δεις με βάση τα ιστορικά γεγονότα). Ο Ηρόδοτος περιγράφει πως όταν τα όπλα τους είχαν σπάσει, πολεμούσαν με νύχια και με δόντια.

3. Zisopoulos Dimitris - Μαρτίου 13, 2007

Ούτε ντοκιμαντέρ είναι, ούτε ταινία μυθοπλασίας κι αλίμονο αν την ιστορία την μαθαίναμε από τον κινηματογράφο. Επειδή όμως επαγγέλομαι σκηνοθέτης με προσανατολισμό στις ταινίες τεκμηρίωσης έχω άμεση γνώση του τι ήθελε εν προκειμένω να πει ο ‘ποιητής’ με τους 300. Το ερέθισμα είναι το ιστορικό υπόβαθρο, καμία αμφιβολία. Από εκεί και πέρα διαλέγει την ‘οπτική γλώσσα’, ρεαλιστική, εξπρεσιονιστική, υπέρ-νεο-ρεαλιστική, ρομαντική, διαλεκτική κλπ… η επιτυχία του συγγεκριμένου είναι πως εισήγαγε μια καινούρια αισθητική σεβόμενος αν όχι τα ιστορικά γεγονότα, σίγουρα την έννοια της θυσίας των τριακοσίων. Ίσως ενοχλεί πως έδειξε το Λεωνίδα να μιλά με τους Μάντεις-φρικιά, με αυτό τον τρόπο όμως έδειξε συμβολικά πως το Μαντείο ΄μήδησε’. Εμένα με εξέπληξαν οι σκηνές μάχης, κάποιες μάλιστα θα μπορούσαν να ενταχθούν στην επιστήμη της πειραματικής αρχαιολογίας. Εγώ επιμένω πως ήταν μια καλή ταινία, κυρίως για την αισθητική της αλλά και για το σεβασμό στο μήνυμα των τριακοσίων. Στο κάτω κάτω ελάχιστοι που καταπιάστηκαν δεν το κάνανε με ύποπτα κίνητρα και εσκεμένες στρεβλώσεις.

4. JustAnotherGoneOff - Μαρτίου 13, 2007

“Οι πύλες της φωτιάς”, του Steven Pressfield θα γίνουν ταινία; Που το είδες;

5. PPKP - Μαρτίου 13, 2007

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: