jump to navigation

Μη μου τους κύκλους τάρατε Μαρτίου 26, 2007

Posted by PPKP in Οι άλλοι (γενικώς), Τηλεόραση, Χώσεεεε!!!.
trackback

Με άλλα λόγια, μη μου ζαλίζετε τα αρχ*δια. Βαρέθηκα από το Σάββατο και μετά τον κάθε ξαναγεννημένο Ελληνάρα να μιλάει για εθνικές ντροπές και δε συμμαζεύεται, επειδή χάσαμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Είμαστε σοβαροί; Υφυπουργός της κυβέρνησης να βγαίνει και να σχολιάζει ποδοσφαιρικούς αγώνες αντί να κοιτάει να συμμαζέψει το υπουργείο του και να βρει δουλειά κανένας χριστιανός παραπάνω; Νομάρχης, πρώην τραγουδιστής, wanna-be ποδοσφαιριστής, να προσκαλείται παντού ως ποδοσφαιρικός ειδήμων; Γιατί δεν φωνάξαν την Άντζελα Δημητρίου; Τον εισαγγελέα ΓΡΗΓΟΡΑ!!! Η μήπως έχει λογική η νομιμοποίηση διαφόρων εθνικιστών υπό τη σκέπη εν δυνάμει κοινοβουλευτικού σχηματισμού (!) να μιλάνε επί παντός επιστητού και να ανάγουν τα προκριματικά του πανευρωπαϊκού κυπέλλου σε εθνική υπόθεση; Άλλη δουλειά δεν είχαμε; Έχουμε τρελλαθεί ΤΕΛΕΙΩΣ σε αυτή τη χώρα;

Το μόνο που απομένει είναι να φωνάξουν στα δελτία τον Φασουλή να μιλήσει για πολιτική και την οικονομία.

Αλλά πάλι αυτό γίνεται κάθε βράδυ εκλογών. Άρα έχουμε τρελλαθεί τελείως σε αυτή τη χώρα.

Advertisements

Σχόλια»

1. Zisopoulos Dimitris - Μαρτίου 26, 2007

Που είναι το κακό να είσαι εθνικιστής; Απο που κι ως που δαιμονοποιείται μια κοινωνική θεωρία; Κατα τ’ άλλα τα λες ολόσωστα, το αξιακό σύστημα έχει καταρεύσει και στην πρώτη γραμμή ποζάρουν οι τηλεβαρυσήμαντοι μαϊντανοί…

2. PPKP - Μαρτίου 26, 2007

Από το Oxford dictionary:

Nationalism:
Patriotic feeling, principles, or efforts.
• an extreme form of this, esp. marked by a feeling of superiority over other countries.
• advocacy of political independence for a particular country.

Θεωρώντας ότι το 2ο δεν μπορεί να ισχύει και ότι η Ελλάδα είναι ήδη ανεξάρτητη χώρα πολιτικά (well, ok), ο εθνικισμός στην περίπτωσή μας σημαίνει το πρώτο. Τώρα κατά την άποψή μου, το πρόβλημα με αυτό που περιγράφεται ως εθνικισμός είναι αυταπόδεικτο. Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να αποδείξω το λάθος στην πεποίθηση ότι κάποιος λαός είναι ανώτερος από κάποιον άλλο.

Φαντάζομαι αντίστοιχα πως όλοι με τον τρόπο μας αγαπάμε αυτή τη χώρα, λιγότερο ή περισσότερο, και πως δεν χρειάζεται να αποδείξω ούτε και τα θετικά στοιχεία αυτής της στάσης.

3. Dionysis - Μαρτίου 26, 2007

Πάντως τα κατάφεραν… αντί να μιλάμε για Τσιτουρίδη και κλειστά πανεπιστήμια μιλάμε για Ρεχάγκελ και νούφαρα :-p

4. Zisopoulos Dimitris - Μαρτίου 26, 2007

Προφανώς και έχεις παρασυρθεί από τις κορώνες ορισμένων φίλε μου. Και το Νationalism όπως και το Rassionalism δεν αποδίδονται έτσι στα Ελληνικά. Θα μπορούσαν να αποδωθούν ως Σωβινισμός η ως Ρατσισμός αυτό που λές.

Εθνικισμός δεν είναι παρα η ιδεολογία που ορίζει πως μια κρατική δομή έχει ως κυρίαρχο συστατικό το έθνος. Και το έθνος δεν είναι κάτι αφηρημένο αλλά συνεπαγόμενο του έθους (εξ’ ου, και έθιμο).

Δεν απορρέει πουθενά το περι ανωτερώτητας και κατωτερότητας που αναφέρεις, ανήκουν σε άλλες ιδεολογίες που μιλούν για περιούσιους λαούς και δεν τους πειράζει και κανείς.

5. PPKP - Μαρτίου 26, 2007

«Εθνικισμός δεν είναι παρα η ιδεολογία που ορίζει πως μια κρατική δομή έχει ως κυρίαρχο συστατικό το έθνος. Και το έθνος δεν είναι κάτι αφηρημένο αλλά συνεπαγόμενο του έθους (εξ’ ου, και έθιμο).»

Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο καλύτερα; Θα ήθελα ιδανικά:

* Ακριβή ορισμό της λέξης «έθνος»
* Τι ακριβώς σημαίνει, πρακτικά, να έχει ένα κράτος ως κυρίαρχο συστατικό το έθνος.

Επίσης, το «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής» του Τριανταφυλλίδη λέει για το λήμμα «εθνικισμός»:

εθνικισμός ο [eθniizmós] O17 : 1.η απόλυτη και με πάθος προσήλωση των ατόμων στο έθνος τους, η οποία φτάνει ως την περιφρόνηση και την εχθρότητα προς άλλα έθνη· (πρβ. σοβινισμός): Aκραίος / επιθετικός ~. Φαινόμενα / εκδηλώσεις εθνικισμού. H έξαρση του εθνικισμού στις γειτονικές χώρες απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη της περιοχής. 2. η άποψη που ενθαρρύνει την έκφραση και την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης· η αφοσίωση των ατόμων στο έθνος στο οποίο ανήκουν, χωρίς όμως καμία διάθεση υποτίμησης ή περιφρόνησης άλλου έθνους· εθνισμός, πατριωτισμός. 3. (ιστ.) η πολιτική άποψη και κίνηση, που εκδηλώθηκε κατά το 19ο κυρίως αι. και αναγνώριζε και αποδεχόταν τις εθνικές διαφορές και ιδιομορφίες ως βάση για τη σύσταση και λειτουργία των πολιτικών κοινοτήτων: Στα τέλη του 19ου αι., το κίνημα του εθνικισμού άρχισε να χάνει το φιλελεύθερο και διεθνιστικό του χαρακτήρα, και να γίνεται συντηρητικότερο ακόμη και αντιδραστικό. [λόγ. εθνικ(ός) -ισμός μτφρδ. αγγλ. nationalism ή γαλλ. nationalisme]

Άρα έχουμε δίκιο και οι δύο. Απλά χρησιμοποιήσαμε διαφορετικές εκδοχές του ίδιου όρου.

6. Zisopoulos Dimitris - Ιανουαρίου 21, 2008

Επανήλθα μετά από καιρο 🙂

Το ιδεόσχημα του ‘εθνικισμού’ αφορά τη δομή μιας συλλογικής οντότητας. Όταν αυτή οργανώνεται με κύριο άξονα την έννοια του έθνους τότε μιλάμε για ‘εθνικισμό’. Ο Τριανταφυλλίδης δεν λεξικογραφεί στο προκείμενο αλλά τοποθετείται ιδεολογικά κι αυτό φαίνεται από τη διάχυση της έννοιας σε άλλες άσχετες όπως ο σοβινισμός που προέρχεται απ τον κύριο Σωβέν του Ναπολέωντος υφιστάμενος. Μιλώ για την ‘ξερή’ έννοια και όχι για το φορτίο που της προσήψαν οι ιδεολογικοί φίλοι και οι αντίπαλοι της θεωρίας. Αρχή γνώσης λέξεως επίσκεψη έλεγε ο Αριστοτέλης και αυτό τηρώ κι ας αδικώ τον Τριανταφυλλίδη που θα έπρεπε να γνωρίζει πως δεν υπάρχουν συνώνυμα στην ελληνική γλώσσα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: