jump to navigation

Πρόταση Αύγουστος 31, 2007

Posted by PPKP in Uncategorized.
trackback

Λοιπόν, έκατσα και το σκέφτηκα λιγάκι, τι μπορώ να κάνω εγώ, εσύ, ο διπλανός. Ok, όλοι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι αυτές τις μέρες, να φωνάζουμε δεξιά και αριστερά, ή να πηγαίνουμε σε πορείες και συγκεντρώσεις. Αποδεικνύεται περίτρανα όμως, ότι το sustainability αυτών των δράσεων είναι μηδαμινό. Απλά δεν γίνεται οι πολίτες να δίνουν χρήματα συνέχεια (για αυτό υπάρχουν κατακτήσεις κοινωνικής πρόνοιας, θεωρητικά τουλάχιστον), οι πορείες διαρκώς δεν καταλήγουν κάπου κατά την ταπεινή μου άποψη, και τα banners στα blogs μας δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Θα μπορούσα να πάω ως εθελοντής στους Ε.ΔΑΣ.Α (αν μπορείτε κάνετέ το, by all means), αλλά για διάφορους λόγους μου είναι δύσκολο και στο κάτω-κάτω δεν με απασχολούν μόνο οι φωτιές στα δάση — αν και είναι μια καλή αρχή. Ο τόπος αυτός έχει πολλά προβλήματα και έχω πλέον πεισθεί ότι οι λύσεις τους δεν δίνονται για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

  • Η λύση τους δεν εξυπηρετεί πολιτικά ή/και οικονομικά συμφέροντα
  • Η λύση τους απαιτεί εμπλοκή του δημοσίου τομέα με ότι αυτό σημαίνει για την ταχύτητα διεκπεραίωσης
  • Οι εμπλεκόμενοι είναι ανίκανοι να σκεφτούν τις λύσεις, είτε λόγω περιορισμένου IQ είτε πιθανότερα λόγω περιορισμένων γνώσεων και τυπολατρείας

Το πρώτο μπορεί να λυθεί μόνο πολιτικά, υπό την έννοια ότι μπορεί κανείς να σκεφτεί νομοθετήματα αλλά κάποιος πρέπει να τα ψηφίσει και εγώ δεν έχω ελπίδα πως οι εκπρόσωποί μας στο κοινοβούλιο θέλουν να αφήσουν κάτω τις κουτάλες. Ταυτόχρονα, όσο και αν πιστεύω στην πολιτική ως μέσο επίλυσης προβλημάτων, όσο και αν θα ήθελα ενδεχομένως να ασχοληθώ με την πολιτική, θεωρώ τον εαυτό μου ανίκανο για κάτι τέτοιο καθώς δεν είμαι διπλωμάτης, συχνά αδυνατώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου απέναντι στην αδικία ή την ηλιθιότητα, και τέλος είμαι ανιστόρητος (θεωρώ πως αυτό είναι το μεγαλύτερο handicap ενός υποψήφιου πολιτικού). Συνεπώς ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω τέτοιες βλέψεις.

Το δεύτερο μπορεί να λυθεί, ενδεχομένως, τεχνικά και νομοθετικά. Επειδή αυξημένη παραγωγικότητα δημοσίου τομέα σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη, κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάτι για αυτό προκειμένου να καρπωθεί την επιτυχία. Ταυτόχρονα, κάθε κυβέρνηση θάβει τον δημόσιο τομέα με τα ρουσφέτια, για τα οποία δεν έχω ελπίδα ότι θα σταματήσουν στα επόμενα 50+ χρόνια. Είναι η ελπίδα μου ότι το πρώτο είναι ισχυρότερο του δευτέρου και ότι τελικά, σε βάθος χρόνου, ο δημόσιος τομέας θα γίνει πιο αποδοτικός (βοηθάει και η συνεχής συρρίκνωσή του, παρόλο που εξακολουθεί να είναι τεράστιος και παραμένει το όνειρο των περισσοτέρων Ελλήνων).

Φτάνουμε στο τρίτο. Δεν ξέρω πόσα πράγματα δεν γίνονται γιατί κανείς ως τώρα δεν τα σκέφτηκε, πιστεύω ακράδαντα όμως στην ανθρώπινη ανικανότητα και το πόσα μπορεί να καταφέρει. Επίσης πιστεύω ότι στην Ελλάδα ο κόσμος δεν έμαθε ποτέ να σκέφτεται «out of the box», με συνέπεια να μην έχουμε δει ριζοσπαστικές πολιτικές και εξελίξεις εδώ και πάρα, πάρα πολλά χρόνια.

Η πρότασή μου αφορά την τρίτη αιτία. Θα μπορούσα να πάω να κοιτάω κάθε βράδυ για φωτιές, αλλά δεν νομίζω ότι θα προσέφερα τις καλύτερες υπηρεσίες μου έτσι. Ούτε αν διάβαζα όλη μέρα ΦΕΚ ψάχνοντας τι έχει γίνει στραβά π.χ. για το περιβάλλον. Ούτε αν γυρνάω με ένα αυτοκίνητο όλη μέρα να βρω βιομηχανίες που μολύνουν κάθε ποταμάκι και όρμο στην Αττική. Όλα αυτά θα μπορούσα να τα κάνω, αλλά τα ανταποδοτικά ωφέλη θα ήταν δυσανάλογα μικρά. Είμαι τεχνοκράτης, τελεία και παύλα. Έχω ξοδέψει τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής μου κάνοντας συγκεκριμένη τεχνική δουλειά και θεωρώ πως η εμπειρία αυτή και ο τρόπος σκέψης που προκύπτει είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιό μου. Το RoI αν αξιοποιήσω αυτό το κεφάλαιο θα είναι απείρως μεγαλύτερο. Είμαι βέβαιος πως δεν είμαι ο μόνος. Η πρότασή μου λοιπόν είναι η εξής:

Η δημιουργία ενός think tank με κοινωνική βάση και χαρακτήρα. ΔΕΝ θα είναι κόμμα, ΔΕΝ θα κάνει πολιτική (πλην της καταγραφής, τεκμηριωμένα, πολιτικών καταστάσεων/αποφάσεων που επηρρεάζουν θετικά ή αρνητικά τις εξελίξεις στους τομείς υπό εξέταση). ΔΕΝ θα είναι ακτιβιστικός οργανισμός, ΔΕΝ θα έχει ως σκοπό την εφαρμογή όσων προτείνει. Απλά θα κάνει προτάσεις. Μιλάμε για ένα οργανωμένο συνοθύλευμα επιστημόνων και τεχνοκρατών, που θα κάνει πολιτικά ανεξάρτητες προτάσεις μετά από ενδελεχή και πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη προσεκτικά επιλεγμένων θεμάτων. Η συμμετοχή θα είναι καθαρά εθελοντική, με την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια όποιος εισέρχεται σε μία ομάδα εργασίας να παραμένει μέλος έως την έκδοση των αποτελεσμάτων. Οι ομάδες εργασίας θα δημιουργούνται μετά απο προτάσεις των ενδιαφερομένων και θα συμμετέχουν τα μέλη που επιθυμούν. Εάν η ομάδα που δημιουργείται δεν είναι πλήρης για την εξαγωγή τεκμηριωμένων, σφαιρικών αποτελεσμάτων, θα διαλύεται έως ότου να υπάρξει η αναγκαία συμμετοχή. Τα δε αποτελέσματα θα αξιολογούνται με κριτήρια αντίστοιχα αυτών των επιστημονικών περιοδικών (journals), ώστε να διασφαλίζεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αξιοπιστία τους.

Η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία ενός τέτοιου φορέα θα είναι ο θεμέλιος λίθος. Θα πρέπει από την αρχή του να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας να επηρρεαστούν από ενδιαφερομένους με λιγότερο αγαθές προσδοκίες και να χαλκευθούν κατ’ επιθυμίαν όσων έχουν σχετικά συμφέροντα. Οι συμμετέχοντες στις ομάδες εργασίας θα πρέπει να ΜΗΝ έχουν πολιτική δράση (τουλάχιστον όχι επί του παρόντος) και θα πρέπει να έχουν βιογραφικό το οποίο να δείχνει σημαντική εμπειρία επί του αντικειμένου που πραγματεύονται. Παρατηρήσεις και προτάσεις θα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε, καθώς τα αποτελέσματα ακόμα και στην draft μορφή τους θα είναι διαθέσιμα online, αλλά το τι πάει στα πορίσματα είναι πάντα θέμα της προ-επιλεγμένης ομάδας εργασίας.

Τα θέματα μπορούν να είναι πολύ διαφορετικά, συνεπώς όσο περισσότεροι είμαστε τόσο το καλύτερο. Περιβάλλον, οικονομία, δικαιοσύνη, κοινωνία & πρόνοια, παιδεία & έρευνα, you name it. Ο περιορισμός είναι πως συμμετέχουν εκείνοι που κρίνεται ότι έχουν το know-how για να διαμορφώσουν χρήσιμο αποτέλεσμα, οι υπόλοιποι (εντός ή εκτός του think tank) μπορούν μόνο να παρέχουν σχόλια και παρατηρήσεις, ο τελικός λόγος είναι στα μέλη της ομάδας όμως. Για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειαζόμαστε κάθε λογής επαγγελματία που ξέρει καλά τη δουλειά του, συνεπώς οι πόρτες είναι ανοιχτές.

Προφανώς υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να μπουν σε κάποιου είδους «καταστατικό», αλλά έτσι κι αλλιώς δεν το έχω σκεφτεί απ’ άκρη σ’ άκρη. Θα ήθελα τα σχόλια σας για να δούμε κατά πόσον μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και πως. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ήδη αντίστοιχοι «φορείς», εάν ναι παρακαλώ δώστε κάποιο pointer.

Advertisements

Σχόλια»

1. harisheiz - Σεπτεμβρίου 1, 2007

Υποθέτω ότι κάτι τέτοιο είναι ήδη ανάμεσα στις αρμοδιότητες των πανεπιστημίων, των ερευνητικών ιδρυμάτων αλλά και συγκεκριμένων ιδιωτικών οργανισμών (κερδοσκοπικών και μη) που υποτίθεται ότι λειτουργούν συμβουλευτικά προς την εκάστοτε κυβέρνηση.. Αυτό το οποίο αμφισβητώ στους παραπάνω φορείς είναι η αγαθή πρόθεση. Η πρόταση ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα αν και είμαι επιφυλακτικός ως προς το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τους παραπάνω φορείς και να πάει το διάλογο και τις προτάσεις κάποια βήματα παραπέρα αν και φαντάζομαι ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί διεξοδικά στην πορεία του εγχειρήματος. Ίσως στην αρχή θα μπορούσε το think tank να λειτουργήσει πειραματικά ώστε να δούμε ποιά θέματα απασχολούν περισσότερα και πόσο συμμετοχή υπάρχει στον διάλογο. Έτσι θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα και σε βάθος χρόνου να δούμε αν προκύπτουν πιθανές λύσεις οι οποίες είναι δυνατόν να προταθούν.

2. balzac007 - Σεπτεμβρίου 1, 2007

Η ιδέα είναι πραγματικά εμπνευσμένη και επίκαιρη όσο ποτέ. Και δεν πρόκειται απλά για μια καλή ιδέα, αλλά για μια καινοτομία. Μιλάμε για ένα think tank που θα στηρίζεται σε ένα open source μοντέλο.

Με μια σωστή προώθηση, θα μπορούσε ακόμα και να χρηματοδοτηθεί, γιατί θα υπάρχουν και λειτουργικά έξοδα (πρόσβαση σε journals, σε βάσεις δεδομένων για στατιστικά, κτλ).

Δείτε μια σχετική προσπάθεια ‘open source’ think tank: http://www.thesearchforwisdom.com.

3. akamas - Σεπτεμβρίου 1, 2007

Συμφωνώ και συμμετέχω.

4. PPKP - Σεπτεμβρίου 1, 2007

Καταρχήν, ευχαριστώ και τους τρεις για το ενδιαφέρον σας. Θα ήθελα τις ιδέες σας για το πως μπορούμε να διαδώσουμε την ιδέα περαιτέρω ώστε να ακούσουμε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να την βελτιώσει, και να έχουμε και την αναγκαία «μαγιά» από κόσμο. Κάποια ειδικότερα σχόλια:

@harisheiz: Πράγματι τα πανεπιστήμια είναι φορείς έρευνας και σκέψης. Η βασική διαφορά είναι ότι ενώ ο συγκεκριμένος φορέας θα είχε ως καλά καθορισμένο στόχο την καταγραφή άμεσα εφαρμόσιμων προτάσεων, από τα πανεπιστήμια συνήθως προκύπτει έρευνα και καινοτομία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Αυτό είναι λογικό λόγω του focus των journals και των συνεδρίων. Συνήθως, από όσο γνωρίζω, οι μελέτες που προκύπτουν από τα πανεπιστήμια και αφορούν σε καθημερινά (ή όχι και τόσο) προβλήματα, είναι παραγγελία πολιτικών φορέων, όχι αυτόβουλες ενέργειες. Προφανώς δεν είναι ο κανόνας αυτός, υπάρχουν εξαιρέσεις — και δεν αμφισβητώ την εγκυρότητα οποιασδήποτε τέτοιας μελέτης, αν και στο παρελθόν έχουν υπάρξει αμφισβητήσεις σε μελέτες π.χ. για την κινητή τηλεφωνία.

@balzac007: Το μοντέλο του open source (με το οποίο έχω ασχοληθεί στο παρελθόν τόσο ως developer όσο και ως advocate), είναι σαφώς ταιριαστό — κάπως έτσι ξεκινάει και η ιδέα πραγματικά. Θα δω και το link που δίνεις, ευχαριστώ!

@akamas: Super 🙂 Bookmark this page! Θα τη χρησιμοποιήσω μέχρι να βρεθεί λίγος παραπάνω κόσμος για τα πρώτα σχόλια / ιδέες και μετά θα δω να πάρω κάποιο domain ως «one-stop shop» σε ότι αφορά στην προσπάθεια αυτή.

5. balzac007 - Σεπτεμβρίου 2, 2007

Συμφωνώ – αυτό που αρχικά χρειάζεται είναι η διάδοση της αρχικής ιδέας για να δημιουργήσουμε την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για τον εμπλουτισμό και την ολοκλήρωσή της.

Spread the word, λοιπόν!

6. Averell - Σεπτεμβρίου 2, 2007

Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει all-around think-tank με μόνιμα μέλη τεχνοκράτες κι εξειδικευμένους επιστήμονες από όλα τα πεδία; Ή ότι θα ήταν σκοπιμότερο να αποτελείται από έναν πυρήνα πολιτών, οι οποίοι θα ανέθεταν κατ’ αποκοπήν σε τεχνοκράτες τη μελέτη και τη σύνταξη προτάσεων για κάποιο επίκαιρο θέμα (λ.χ. μια αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα ή μια καταγραφή της φυσικής διαδικασίας αναπαραγωγής ενός δάσους vs. τεχνητής αναδάσωσης με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα);

7. Rodia - Σεπτεμβρίου 2, 2007

Συμφωνώ. Εχω εμπειρία στο σχεδιασμό μονάδων διαχείρισης απορριμάτων -αν ενδιαφέρει. Ο πόλεμος των σκουπιδιών είναι (γνώμη μου) πολύ σημαντικό να κερδηθεί. Θα μας πνίξουν τα σκουπίδια, που βρίσκονται στη βάση πολλών από τα προβλήματα που έχουν «παρουσιαστεί» -αναμενόμενα ήταν!- και συνεχίζουν να δημιουργούνται.

8. PPKP - Σεπτεμβρίου 2, 2007

@balzac007: Μπορούμε να σκεφτούμε ένα (έστω και προσωρινό) όνομα ώστε να φτιάξουμε ένα απλό logo και να το βάλουμε στις σελίδες μας; Με βάση αυτό μπορούμε να φτιάξουμε και κάποιο blog έως ότου να δεσμεύσουμε το σχετικό domain. Αν όλα πάνε καλά, παράλληλα με αυτά τα διαδικαστικά θα βρούμε και περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφέρονται.

@Averell: Υποθέτω πως αναφέρεσαι σε ανάθεση μελετών επί αντιτίμου. Κάτι τέτοιο έχει την αντικειμενική δυσκολία της εύρεσης των αναγκαίων πόρων. Ιδανικά, αυτό θα έπρεπε να γίνεται από το ίδιο το κράτος, επιτρέποντας στους εργολάβους των μελετών την απαιτούμενη ελευθερία για εξαγωγή έγκυρων αποτελεσμάτων — δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς υπάρχουν πολιτικές εξαρτήσεις. Επιπλέον, οι κρατικές υπηρεσίες γενικά θεωρούν ότι τις μελέτες αυτές μπορούν να τις διενεργήσουν με τους υπαλλήλους τους, των οποίων η εμπειρία συχνά ελέγχεται. Στην περίπτωσή μας, η δύναμη κρύβεται στους αριθμούς. Αν είμαστε 10 άτομα, δεν μπορούμε πρακτικά να κάνουμε τίποτα. Αν όμως είμαστε 1000, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Ελπίζω ότι από τους 10000 που πήγανε στις διαδηλώσεις, το 1/10 θα ενδιαφερόταν να συμμετέχει σε μία τέτοια ιδέα και θα είχε την απαιτούμενη εμπειρία σε κάποιον σχετικό επαγγελματικό τομέα.

@Rodia: Πολύ ωραία 🙂 Σαφώς η περιοχή στην οποία έχεις το know-how είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Διέδωσε σε παρακαλώ κι εσύ την ιδέα στο βαθμό που μπορείς, και βάλε ένα bookmark σε αυτή τη σελίδα για τις επόμενες ημέρες!

9. balzac007 - Σεπτεμβρίου 3, 2007

Κάποιες πρώιμες ιδέες για όνομα:

– CityZen
– Α.Κ.Ι (Ανοικτό Κέντρο Ιδεών)
– ΙΔΕΑ

Και κάποια συνοδευτικά μηνύματα:

«Υποστηρίζοντας την Καινοτομία»
«Σκέφτομαι, άρα Προτείνω»

Άλλες ιδέες…;

10. PPKP - Σεπτεμβρίου 3, 2007

Καταπληκτικό! Μου αρέσει πολύ το «CityZen» σε συνδυασμό με το «Σκέφτομαι, άρα Προτείνω». Λέω να ετοιμάσω ένα πρώτο logo (αν και οι γραφιστικές μου ικανότητες είναι μάλλον περιορισμένες) με βάση αυτά και να ξεκινήσω ένα νέο blog μέχρι να καταλήξουμε για να δεσμευθεί το όποιο domain name. Θα ενημερώσω εδώ άμεσα.

11. PPKP - Σεπτεμβρίου 14, 2007

Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο, αλλά σε κάθε περίπτωση έφτιαξα ένα σχετικό blog:

http://cityzen.wordpress.com/

12. tas - Σεπτεμβρίου 26, 2007

8a xarw na sas dw olous sto http://www.oikologio.gr (an den eisaste hdh ekei).
moiazei arketa me ayto pou psaxnete…

🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: