jump to navigation

Τα αυτονόητα που ίσως δεν είναι 30 Οκτωβρίου, 2007

Posted by PPKP in Πολιτική.
trackback

Ο Θέμης Λαζαρίδης αναδημοσιεύει στο blog για την αναδιάρθρωση των ελληνικών Πανεπιστημίων ένα άθρο του καθ. Σταύρου Α. Αναγνωστόπουλου από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν γνωρίζω που δημοσιεύθηκε (και αν) το άρθρο αρχικά, έχω όμως κάποιες διαφωνίες να εκφράσω σε κάθε περίπτωση.

Δεν θα διαφωνήσω με τις διατυπώσεις για τον παραλογισμό που επικρατεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πράγματι, ορισμένα από αυτά που γίνονται σε αυτή τη χώρα δε συμβαίνουν πουθενά αλλού στον κόσμο, και σίγουρα όχι στις χώρες που διαθέτουν τα καλύτερα Πανεπιστήμια. Σε γενικές γραμμές δεν βρίσκω τον λόγο για τον οποίο οι φοιτητές πρέπει να έχουν τόσο σημαντικό λόγο σε διοικητικά θέματα (ή και να έχουν λόγο γενικότερα σε αυτά), επιτρέποντας απίθανες δοσοληψίες με καθηγητές που κάτι θέλουν και έχουν κάτι να δώσουν. Επίσης δεν βρίσκω γιατί τροφοδοτείται χωρίς να καταγγέλεται το πλαίσιο που δημιουργεί φοιτητές-συνδικαλιστές, τα αυριανά κομματόσκυλα (sorry) που παίρνουν κυβερνητικές ή ημι-κυβερνητικές θέσεις χωρίς ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους. Πολλά δεν καταλαβαίνω τόσο από την πλευρά των πολιτικών και των ακαδημαϊκών, όπως πολλά δεν καταλαβαίνω από την πλευρά των φοιτητών που ανέχονται χωρίς να απορρίπτουν τα κύτταρα εκείνα του σώματος που βανδαλίζουν, κλέβουν και καταστρέφουν εργαστήρια, αίθουσες, εξοπλισμό.

Από την άλλη, το θέμα του ασύλου είναι λίγο πιο λεπτό και νομίζω ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος υπεραπλουστεύει. Κανείς μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι το άσυλο ήταν ασπίδα προστασίας σε άλλες εποχές, σκοτεινές, ενώ δεν προσφέρει κάτι τώρα που ζούμε σε δημοκρατία, κλπ κλπ κλπ. Προσωπικά αμφισβητώ πλήρως την ελληνική δημοκρατία στην παρούσα της μορφή. Όλο και περισσότερο, όλο και πιο συχνά, όλο και με μεγαλύτερη λύσσα, τα δικαιώματα των πολιτών καταπατώνται από τα σώματα ασφαλείας. Εχτές δημοσιεύθηκε μελέτη και την μεταχείριση των λαθρομεταναστών από το λιμενικό. Τα συμβάντα στο Α.Τ. Ομονοίας και εκείνο της «ζαρντινιέρας» είναι ακόμα νωπά στις μνήμες μας. Οι μυστικές φυλακές της CIA με «υπόπτους» από την Ελλάδα και τις προφανείς ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, που ακόμα διερευνώνται. Μύρια όσα γεγονότα που δεν μάθαμε ποτέ από τα ΜΜΕ, κακοποίησης και κατάχρησης εξουσίας από τις αρχές που θεωρητικά προστατεύουν τον πολίτη. Κατά την ταπεινή μου άποψη βυθιζόμαστε σε μεσαιωνικά σκοτάδια όσο περνάνε τα χρόνια και πηγαίνουμε σε νέου τύπου φασιστικά καθεστώτα, όπου ο πολίτης είναι χαρούμενος με τη ζωή του και αποτελεί ένα ακόμα ευτυχισμένο πρόβατο μέσα στο κοπάδι. Μέχρι κάποιος βοσκός να καταλάβει λάθος (ή απλά να θελήσει να διασκεδάσει λίγο μέσα στην ανία του).

Το άσυλο δεν είναι κέρδος των φοιτητών, είναι κέρδος της κοινωνίας. Φοβάμαι πολύ, πάρα πολύ, ότι σε κάποια χρόνια κάποιοι που αγωνίζονται για κοινωνία ισότητας και αξιοκρατίας θα το χρειαστούν. Μακάρι να κάνω λάθος.

Ως ένα τελευταίο σχόλιο, περί της τελειότητας του αμερικανικού ακαδημαϊκού συστήματος: Δεν το έχω ζήσει αλλά από τα λίγα που ξέρω, αν δεν έχουν οι γονείς σου τους πόρους να σε στείλουν, καταλήγεις συνήθως στον πανεπιστημιακό κατιμά και τα κολλέγια που δίνουν πτυχία πρακτικώς άχρηστα. Μπορεί να κάνω λάθος.

Σχόλια»

1. Thanos - 30 Οκτωβρίου, 2007

Κάνεις μεγάλο λάθος (για το τελευταίο).

Στις προπτυχιακές σπουδές πρέπει να πληρώσεις. Ανάλογα με το πανεπιστήμιο που θα πας θα πληρώσεις λιγότερα ή περισσότερα.

Το UC είναι το καλύτερο «δημόσιο» (public) πανεπιστήμιο στην Αμερική, και πιθανότατα στον κόσμο (μιας και το Berkeley είναι UC). Πόσα πρέπει να πληρώσεις για ένα τρίμηνο στο UC αν είσαι κάτοικος καλιφόρνιας; Περίπου $1500 (το τρίμηνο). Αυτά επί 3 τρίμηνα + βιβλία κλπ είναι ένα σεβαστό ποσό. Φυσικά σε ιδιωτικά είναι πολύ περισσότερα. Επίσηες έχεις έξοδα διαμονής μιας και είναι σπάνιο να είσαι σε πανεπιστήμιο κοντά στο σπίτι σου (λόγω μεγέθους της χώρας και πληθυσμού)

Που βρίσκεις αυτά τα λεφτά; Έχεις τις εξής επιλογές:

1. Στα δίνουν οι γονείς σου.
2. Στα δίνουν οι γονείς σου αλλά παραλλήλως εργάζεσαι (μερικώς ή πλήρως) ώστε να μπορείς να βγάζεις τα έξοδα διαβίωσης και να ζεις και λίγο καλύτερα
3. Παίρνεις δάνειο σπουδών, με χαμηλότατο επιτόκιο και μηδενικές πληρωμές μέχρι (νομίζω) 5 χρόνια μετά την αποφοίτησή σου

Ειδικά το (3) είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα στους οικονομικά ασθενέστερους να πάνε σε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πανεπιστήμια. Επίσης, αναλόγως με τις επιδόσεις σου, μπορείς να πάρεις υποτροφίες που σου γλυτώνουν ακόμα περισσότερα έξοδα.

Οι περισσότεροι προπτυχιακοί εδώ συνδυάζουν το (1), (2) και (3) ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν με άνεση. Οπότε αυτά τα περί επιλεκτικών σπουδών στα «καλά» πανεπιστήμια στην Αμερική είναι μύθοι.

Βεβαίως, αν θες πτυχίο νομικής από το Harvard θα τα σκάσεις χοντρά. Αλλά από την άλλη, θα χεστείς στα λεφτά μετά (και αυτό το γνωρίζει το Harvard), οπότε το σύστημα είναι απλό: Σκάστα μας χοντρά ώστε αν το αξίζεις να σου δώσουμε ένα χαρτί με το οποίο μετά θα χεστείς στα λεφτά.

Αυτό όμως δεν αποκλείει τους μη προνομιούχους από το να σπουδάσουν. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι οι μη προνομιούχοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων εδώ είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα, γιατί στην Ελλάδα το «ποιόν ξέρεις» στην αγορά εργασίας μετράει συντριπτικά περισσότερο από τις σπουδές που έκανες. Και σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι σπουδές στα ελλήνικά πανεπιστήμια είναι πλήρως απαξιωμένες, οπότε ένα άλλο σύστημα αξιολόγησης είναι αναγκαίο.

Τέλος, ένα άλλο μεγάλο προνόμιο του αμερικάνικου συστήματος είναι ότι σου δίνει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κίνητρο να αφοσιωθείς στις σπουδές σου και να μην κοπροσκυλίαζεις με φραπόγαλα και τάβλι όλη μέρα. Θες να τελειώσεις γρήγορα και να είσαι καλός ώστε να γλυτώσεις έξοδα. Επίσης, το γεγονός ότι αρκετοί φοιτητές δουλεύουν από μικροί τους κάνει πολύ πιο ώριμους από τους αντίστοιχους έλληνες φοιτητές.

Και ναι, πριν 10 χρόνια θα έλεγα τα αντίθετα. Αλλά έχοντας αποστασιοποιηθεί από το ελληνικό σύστημα για αρκετό καιρό και βλέποντας πως λειτουργεί το αμερικάνικο ΑΠΟ ΜΕΣΑ (και όχι με βάση τι λένε τα ελληνικά ΜΜΕ ή ο τυχάρπαστος φοιτητοπατέρας), άλλαξα γνώμη. Από την άλλη, αν κάνεις σύγκριση με «ξενοιασιά φοιτητικής ζωής», τότε το ελληνικό σύστημα είναι σίγουρα κορυφαίο…Αλλά πόσο μετράει τελικά αυτό;

2. null - 30 Οκτωβρίου, 2007

θα έλεγα ότι το άσυλο χρειάζεται ακριβώς γιατί δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι αυτή τη δημοκρατία.

Πολύ καλό το κείμενο-σχόλιο του Thanos, ξεχώρισα το:
στην Ελλάδα το “ποιόν ξέρεις” στην αγορά εργασίας μετράει συντριπτικά περισσότερο από τις σπουδές που έκανες. Και σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι σπουδές στα ελλήνικά πανεπιστήμια είναι πλήρως απαξιωμένες, οπότε ένα άλλο σύστημα αξιολόγησης είναι αναγκαίο.

3. Νοστος - 1 Νοεμβρίου, 2007

Εχω αποφιτησει απο Αμερικανικα Πανεπιστημια, πρωτο πτυχιο και μεταπτυχιακο. Οι γονεις μου δεν ειχαν λεφτα. Σπουδασα μόνη μου και δεν πληρωσα ποτε ουτε ενα δολλαριο. Είχα καλους βαθμους στο λυκειο και πηρα ειδηκή υποτροφεια για οικονομικους λόγους για το πρωτο τετραμηνο. Αν οι βαθμοι ηταν καλοί η υποτροφια θα ανανεονοταν βασισμενη στους βαθμους. Διαβαζα σαν παλαβη και καταφερα να συνεχισω τις σπουδες μου με κανονικη υποτροφια. Συγχρονως δουλεβα και μαλιστα αρκετες ωρες και φροντιζα να εχω μαθηματα συνηθως τα βραδυα. Το Πανεπιστημιο ηταν πολυ καλο. Στην πρωτη μου δουλια δεν λαβανε καν υπ’ οψιν το ονομα του πανεπιστημιου. Ανεβηκα πολυ τις βαθμιδες της ιεαραρχιας. Το μεταπτυχιακο το πληρωσε εξ ολοκληρου η εταιρια που δουλευα. Και τωρα εχω 2 κορες σε Πανεπιστημια. Κι ενω μπορω να πληρωσω ανετα τα σχολεια τους, καταφεραν και οι δυο να παρουν υποτροφιες. Συγχρονως δουλευουν για τα εξοδα τους.

Αυτο που θελω να πω είναι οτι στην Αμερική αν θελεις ανεβαινεις με την αξια σου και στο σχολειο και στην δουλια πολυ πιο ευκολα απο οτι στην Ελλαδα οπου η αξιοκρατια ειναι οχι απλως ανυπαρκτη, αλλα μαλλον κατι σαν βρισια.

Οσο για την δωρεαν παιδεια, χιλιες φορες να πληρωσω ενα καλο πανεπιστημιο απο οπου τα παιδια μου θα βγουν επιστημονες με ολοκληρομενες γνωσεις παρα τα φροντηστηρια που θα τα κανουν παπαγαλακια για να περασουν τις εισαγωγικες. Εχω ανηψια στην Ελλαδα που τελειωσε ιατρική, εκανε το αγροτικο της, και τωρα περιμενει να παρει ιδικοτητα. Μας φερεται σαν να ειναι Θεος, και σε προσφατη οικογενειακη αρρωστια εγω ηξερα πολυ περισσοτερα μεσα απο το ιντερνετ παρα εκεινη. Τετιες σπουδες και τετιες νοοτροπιες ειναι τελικα πολυ απογοητευτικες.

Τα πραγματα δεν προκειτε να αλλαξουν στην Ελλαδα γιατι δεν προκειτε να αλλαξει η νοοτροπια που οσο παει και χειροτερευει. Δεν μαθενεις γραμματα με καταληψεις και βανδαλισμους και δεν γινεσαι σωστο και ενεργο μελος της κοινωνιας χωρις σκληρη δουλεια. Γι αυτο και οι καφετεριες καλα κρατουν…

Συγχωρεστε τα λαθη. Το κομπουτερ ειναι καινουργιο και δεν εχω καταφερει να βρω εναν διορθωτη κειμενου ακομα.

4. Thanos - 1 Νοεμβρίου, 2007

ppkp==PWNT

😛

5. PPKP - 1 Νοεμβρίου, 2007

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: