jump to navigation

Περί προτυποποίησης και OOXML Απρίλιος 3, 2008

Posted by PPKP in Τεχνολογία.
trackback

( In-reply-to: )

Τρίχες. Ο de Icaza είναι πληρωμένος υπάλληλος της MS εδώ και χρόνια. Για την ακρίβεια, υπήρξε μεγάλη προσπάθεια να γίνει ο δούρειος ίππος της MS απέναντι στο free software: To Mono δεν ήταν τυχαίο, ούτε η απόκτηση της Ximian από τη Novell, στην οποία επένδυσε κάμποσα λεφτά λίγο αργότερα η MS. Θυμίζω και το licensing από τη Novell όλων των πατεντών που η MS υποστηρίζει ότι έχει και πως παραβιάζονται από το Linux kernel, καθώς και τη γενικότερη συνεργασία τους.

Ο τελευταίος άνθρωπος που πρέπει να ακούει κανείς όταν γίνεται συζήτηση γύρω από την MS, είναι ο de Icaza.

Περνώντας στο θέμα του OOXML, και όντας εμπλεγμένος σε διαδικασίες προτυποποίησης εδώ και 3-4 χρόνια (σε τελείως διαφορετικό domain), μπορώ να πω ότι η διαδικασία αυτή έχει ένα χαρακτηριστικό εξ’ ορισμού: Είναι ΑΡΓΗ. Ένα οποιοδήποτε πρότυπο χρειάζεται, τυπικά, χρόνια από την αρχική σύλληψή του έως την υλοποίηση και την αποδοχή του ως πρότυπο. Ο χρόνος που διαρκεί αυτή η διαδικασία είναι που εξασφαλίζει την ορθότητα και την καταλληλότητα του προτύπου. Ένα spec που εμφανίζεται σχεδόν πλήρως υλοποιημένο στις αρχές προτυποποίησης και γίνεται πρότυπο σε 1-1.5 χρόνο, δεν έχει περάσει από αυτή την αναγκαία διαδικασία. Για το OOXML, η σημαία της MS είναι ότι διορθώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων του και άρα why won’t you bitches shut up and accept your defeat. Σε εμένα, η αποδοχή ενός spec ως προτύπου ενώ έχει λάθη και προβλήματα ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, είναι αφενός μεν πρωτάκουστη, αφετέρου δε απαράδεκτη. Δεν συζητώ καν ότι αυτή η αποδοχή έγινε από το ISO μόλις 7 μήνες μετά την αρχική απόρριψη. Τέλος, απλά θα πω ότι σε πολλά standardization bodies, για να γίνει ένα spec από απλό recommendation σε πλήρες standard απαιτούνται δύο interoperable υλοποιήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, με το spec να είναι 6000 σελίδες (!!!), και προσθέτοντας 2000 σελίδες errata/amendments, και άλλες 1400 πολύ σύντομα (σύνολο: 9400 σελίδες — δεν ξανάγινε), η δεύτερη υλοποίηση είναι είτε ανέκδοτο, είτε απλώς πάρα πολύ μακρυά.

Δεν θα μπω καν στη συζήτηση πόσο κακό είναι αυτό για τον μέσο πολίτη μιας αναπτυσσόμενης χώρας, καθώς θα ανακόψει την προσχώρηση του ΕΛ/ΛΑΚ στη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση. Αυτό είναι θέμα πολιτικής, και επηρεάζεται από τα φράγκα έτσι κι αλλιώς. Το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία προτυποποίησης, και μάλιστα σε έναν οργανισμό όπως το ISO έγινε breach από οικονομικά συμφέροντα. Αν έγινε μία, θα ξαναγίνει και, όπως λέει και ο Vice President for Open Source and Standards της IBM, πρέπει να ξανα-εξετάσουμε τις διαδικασίες παγκόσμιας προτυποποίησης.

Δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά φοβάμαι πως η ζημιά που έγινε είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αυτή τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε.

Μια ωραία περίληψη των τεχνικών, νομικών και διαδικαστικών προβλημάτων με το OOXML υπάρχει εδώ.

Advertisements

Σχόλια»

1. null - Απρίλιος 3, 2008

Εγώ θεωρώ το Mono και όλη την προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να φέρουν τεχνολογίες της Microsoft και σε άλλες πλατφόρμες πολύ σπουδαία, γι’αυτό και τον διαβάζω τον συγκεκριμένο πάντα.

Επειδή ανέφερες το ΕΛ/ΛΑΚ, τώρα που έχουμε δύο xml formats, δεν είναι πιο εύκολο όλοι να διαβάζουν τα πάντα; Εμένα με εντυπωσίασε το ότι θα μπορείς να πεις στο Word ότι το default format του θα είναι το odf. Αν μου το έλεγες αυτό πριν μερικά χρόνια για την Microsoft θα σε πέρναγα για τρελό, όμως η Microsoft έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα στο μυαλό της.

Κλείνοντας το σεντονάκι μου θέλω να πω ότι ο σκοπός όλων δεν πρέπει να είναι η ολοκληρωτική νίκη και ο αφανισμός του «αντιπάλου», αλλά η συμβατότητα και η διαλειτουργικότητα.

Louisa - Δεκέμβριος 29, 2014

It’s imrvaptiee that more people make this exact point.

2. PPKP - Απρίλιος 3, 2008

Ίσα-ίσα. Δεν με ενδιαφέρει ο αφανισμός κανενός. Δεν σου κάνει εντύπωση όμως ότι, αντί να χρησιμοποιήσει η MS το ODF που ήταν ήδη ISO standard, προτίμησε να βάλει δετούς και λυμένους για να εγκριθεί το OOXML των 6000 (+3400) σελίδων;

H MS δεν θέλει να χάσει την αγορά της δημόσιας διοίκησης, που είχε αρχίσε να την χάνει εδώ κι εκεί. Βγάζοντας ένα «πρότυπο» που κανείς δεν θα υλοποιήσει, τουλάχιστον όχι για πολύ καιρό ακόμα, εξασφαλίζει ότι θα μπορεί να παίρνει τα συμβόλαια παίζοντας μπάλα μόνη της. Παρόλα αυτά, το πρότυπο έξακολουθεί να έχει αναγνωρισμένα προβλήματα, και να είναι το αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης και οικονομικής επιρροής.

3. null - Απρίλιος 4, 2008

ας τα λάβουν όλα υπ’όψη τους οι δημόσιες διοικήσεις.

4. Don’t Kiss The Frog » Blog Archive » OOXML - Απρίλιος 7, 2008

[…] τελικά υπάρχει ένα πολύ κατατοπιστικό ποστ με λινκ για […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: